KROONISET HAAVAPOTILAAT ETELÄ-KARJALAN HYVINVOINTIALUEELLA: Analyysi potilasvirroista, niihin liittyvistä pullonkauloista ja kustannuksista.  

Etelä-Karjalan hyvinvointialue, Medaffcon Oy, Ahcon Oy


Projektin tausta

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella krooniset haavapotilaat tunnistettiin ryhmäksi, joita haluttiin tarkastella perusteellisesti. Syinä olivat mm. tieto siitä, että hoito oli pirstaloitunutta, lähetekäytännöt vaihtelivat ja potilaisiin liittyviä suoria terveydenhuollon kustannuksia ei aikaisemmin ole arvioitu. Tiedettiin, että krooniset haavapotilaat kuormittavat terveydenhuollon resursseja ja että krooniset haavat heikentävät potilaan elämänlaatua.

Tavoitteet

  1. Selvittää ja kuvata kroonista haavaa sairastavien potilaiden nykytilaa
  2. Löytää mahdollisia pullonkauloja nykyisessä hoitoprosessissa
  3. Tunnistaa jatkossa soveltuvia potentiaalisia seurantamittareita 

Menetelmät

Projekti lähti liikkeelle työpajalla, johon osallistui noin 40 Eksoten haavanhoidon asiantuntijaa erikoissairaanhoidosta ja perusterveydenhuollosta. Työpajassa kuvattiin haavanhoidon hoitopolkuja ja hoitokäytäntöjä sekä haavanhoidon haasteita. 

Työpajatyöskentelyn jälkeen Medaffconin ja Ahconin asiantuntijat määrittelivät poimintakriteerit datasta ja tekivät haavanhoidon hoitopolkuihin ja hoitokäytäntöihin pohjaavan perusteellisen retrospektiivisen data-analyysin. Data-analyysin tulokset on julkaistu Lääkärilehdessä.

Tulokset

Vuonna 2018 kroonisia haavapotilaita oli 863, joista uusia potilaita oli 489. Keski-ikä oli 71,5 vuotta, ja 51,3 % oli miehiä. Yleisimpiä taustasairauksia olivat tyypin 2 diabetes ja ASO-tauti. 

97,1 % potilaista hoidettiin perusterveydenhuollossa, mutta 27,4 % tarvitsi myös erikoissairaanhoitoa. Kroonisen haavan keskimääräinen hoitoaika oli 4,7 kuukautta. 

12 ja 24 kuukauden kohdilla haavajakson uusimisen todennäköisyydet olivat 17,7 % ja 38,8 %. Diabeetikoilla ja ASO-tautipotilailla valtimotoimenpiteiden todennäköisyys oli korkeampi kuin muilla. 

Haavanhoitoon liittyvät kustannukset olivat 3,4 miljoonaa euroa, jakautuen perus- ja erikoissairaanhoitoon. Kokonaiskustannukset olivat 9,2 miljoonaa euroa. 

Sairaanhoitajien haavanhoidon jatkuvuuden COCI oli perusterveydenhuollossa keskimäärin 0,27 (mediaani 0,21). Yhtä potilasta hoiti haavajakson aikana keskimäärin kahdeksan eri sairaanhoitajaa. COCI-arvot olivat alhaisella tasolla sekä lyhyissä että pitkissä haavajaksoissa. 

Keskimääräinen aika lähetteeseen erikoissairaanhoitoon oli 64 päivää (mediaani 38 päivää).

Johtopäätökset

Haavanhoitojaksot ovat keskimäärin pitkiä ja haavojen uusiutumisen todennäköisyys suuri. Jotta hoitoa voitaisiin parantaa, haavapotilaiden systemaattinen seuranta olisi tärkeää. Jo nykyiset tietojärjestelmät antavat mahdollisuuksia potilaiden systemaattiseen seurantaan valikoiduin mittarein. Suomen Lääkärilehti 2023;78


Haluatko kuulla lisää?