YRITYKSEN TIETOTARPEIDEN KARTOITUS LIITTYEN HYVINVOINTIALUEISIIN JA SYSTEMAATTINEN SEURANTASUUNNITELMA

Yhteistyössä lääkeyrityksen kanssa


Projektin tausta

Hyvinvointialueiden toiminnan alkamisesta 1.1.2023 lähtien, rakenteellisen integraation toteutus on edennyt kaikilla alueilla. Kuitenkin uudistuksen kokonaisvaltainen toteuttaminen on yhä kesken, ja hyvinvointialueiden kehitysasteet ja strategiset painotukset vaihtelevat. Tässä dynaamisessa ympäristössä on olennaista ymmärtää terveydenhuollon uusi toimintakenttä sekä hyvinvointialueiden välisten eroavaisuuksien vaikutus yrityksen liiketoiminnan kannalta oleellisten osa-alueiden osalta. Koska muutokset ovat laaja-alaisia, on tärkeää tunnistaa ne muutokset, joilla voi olla nyt tai tulevaisuudessa vaikutusta omaan toimintakenttään.

Tavoitteet

Lääkeyritysten tulisi syventää ymmärrystään hyvinvointialueiden toimintaympäristöstä, tunnistaa liiketoiminnalleen kriittiset tietotarpeet ja haasteet sekä rakentaa suunnitelma siitä, kuinka lääkeyrityksen kannalta oleellisia muutoksia voitaisiin seurata jatkossa systemaattisesti.

Vaiheet ja menetelmät

Vaihe 1: Henkilöstön koulutus

Tavoitteena oli parantaa koko henkilöstön ymmärrystä hyvinvointialueiden keskeisistä kysymyksistä, joilla voi olla vaikutusta myös omaan työhön ja toimintaan. Järjestetty koulutus perehdytti henkilökunnan laaja-alaisesti mm. talouskysymyksiin, päätöksentekoon, digitalisaation rooliin terveydenhuollossa ja hoidon jatkuvuuteen.

Vaihe 2: Sisäinen kartoitus

Kyselylomakkeen ja haastattelujen avulla selvitimme yrityksen sisältä liiketoiminnan eri funktioista valituilta henkilöiltä tietopuutteita ja –tarpeita, jotka liittyivät hyvinvointialueisiin ja niissä tapahtuviin muutoksiin.

Vaihe 3: Tiedon analysointi, raportti ja toimintasuunnitelma 

Kerättyä tietoa analysoitiin. Sen jälkeen laadittiin kattava raportti ja toimintasuunnitelma tietoaukkojen paikkaamiseksi.

Vaihe 4: Seuranta ja päivitys

Yritykselle rakennettiin seuranta- ja tietojen päivitysprosessi, jonka avulla yrityksen kannalta oleellisia muuttujia voidaan jatkossa seurata systemaattisesti.



Keskeiset tulokset

Kattavan koulutuksen ja tietokartoituksen ansiosta henkilöstön ymmärrys hyvinvointialueiden toiminnasta ja tulevaisuuden näkymistä lisääntyi. Analyysin avulla tunnistettiin yrityksen keskeiset tietotarpeet ja haasteet. Systemaattisen seurantasuunnitelman myötä yritys on nyt valmis seuraamaan hyvinvointialueiden kehitystä sovittujen muuttujien avulla. Toimenpidesuunnitelma tarjoaa kehyksen, jonka puitteissa yritys voi jatkossa vastata muuttuviin tietotarpeisiin.

Johtopäätökset

Tämä projektiesimerkki kuvaa, kuinka perusteellinen tietotarpeiden kartoitus ja strateginen lähestyminen voivat auttaa yritystä navigoimaan monimutkaisessa terveydenhuollon toimintaympäristössä ja varmistamaan, että liiketoiminnan päätökset perustuvat ajantasaiseen ja relevanttiin tietoon.

Haluatko kuulla lisää?